Пошук

Про застосування пестицидів та агрохімікатів

Дата: 29.01.2019 10:23
Кількість переглядів: 493

У зв’язку з проведенням весняно- польових робіт виконавчий комітет Біленьківської сільської ради наголошує на необхідності дотримання вимог щодо застосування пестицидів і агрохімікатів.

         Значної шкоди бджільництву завдає отруєння бджіл хімічними речовинами — пестицидами. При здійсненні запобіжних заходів бджолині сім'ї гинуть рідко. Однак вони часто терплять від хімічного токсикозу, який набагато знижує їхню продуктивність. 

Хімічні речовини застосовують для знищення шкідників, хвороб і для боротьби з бур'янами. З них найбільш шкідливі для бджіл інсектициди. 

Сучасна система захисту рослин широко використовує хімічні препарати контактної дії, шкідлива дія яких спричинюється при дотику комахи до нанесених на поверхню рослини хімікатів. Деякі інсектициди діють на комах через травний канал або дихальні шляхи. 

Негативний вплив пестицидів у бджільництві проявляється таким чином: спостерігається загибель льотних бджіл, що призводить до ослаблення сімей і зниження їхньої продуктивності; при занесенні пестицидів у вулик з нектаром і пилком можуть траплятись отруєння і загибель розплоду, нельотних бджіл, трутнів і матки; в разі потрапляння невеликих доз пестицидів в організм ослаблюються захисні функції бджіл і розплоду, внаслідок чого вони швидше уражуються заразними хворобами; хімічні препарати, які потрапляють у продукти бджільництва, навіть у невеликих дозах, небажані для людини і шкодять її організму.

Зважаючи на фіксовані випадки отруєння бджіл просимо звернути увагу , що п.7 Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.2001 № 9, зареєстрованого Міністерством юстиції України 12.02.2001 за № 131/5322, передбачено      з метою профілактики хімічного отруєння бджіл попередження за три доби  власників пасік про час і місце ( у радіусі 7 км) застосування препарату, про те, який конкретно препарат застосовується. Обов’язково зазначається час ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Не допускається обробка квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

Згідно підпункту 5.26 пункту 5 «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України 18.12.1996 № 382, забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче:

а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

б) 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно – заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників і т.п.);

в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

Роботи с пестицидами слід проводити у вечірні (18-20) години при мінімальних повітряних потоках шляхом обприскування наземною апаратурою.

Враховуючи наведене вище, просимо Вас  попереджати виконавчий комітет сільської ради та власників пасік про час і місце застосування препарату,а також про те, який конкретно препарат застосовується .

       З метою покращення комунікації між агровиробниками та пасічниками  рекомендуємо використовувати інтернет – ресурси, зокрема систему моніторингу «GRAND EXPERT» (веб – сайт : www.grand.expert), який може стати дієвим механізмом по запобіганню отруєння бджіл.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь