Пошук

До уваги жителів громади

Дата: 04.11.2019 15:16
Кількість переглядів: 766

Фото без опису

Розповсюдження дифтерії – однієї з загрозливих життю інфекційних хвороб – насамперед залежить від рівня охоплення населення вакцинацією. Нинішній спалах хвороби, що супроводжуються високим рівнем летальності, зобов’язує пацієнтів подбати про своє здоров’я, скориставшись безоплатним проведенням щеплення, яке проводиться у КНП «ЦПМСД» Біленьківської СР ЗР ЗО за адресою: с.Біленьке вул.Центральна, 25А.

Порядок проведення щеплення передбачає відвідання лікаря-терапевта. У результаті огляду фахівець за відсутності протипоказань дає направлення на вакцинацію до кабінету щеплення амбулаторії.Наш заклад забезпечений безоплатними вакцинами, що призначені для вакцинації  та ревакцинації (кожні десять років) дорослого населення. Дотриманням  необхідних санітарно-гігієнічних вимог їх зберігання та проведення щеплення кваліфікованими фахівцями є запорукою успішного проведення вакцинації.Як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції, проте ризик померти від дифтерії набагато вищий, ніж ризик серйозної реакції на вакцину, – роз’яснюють медики. –  Серйозні реакції на вакцини вкрай рідкісні. Побічні ефекти, такі як хворобливі відчуття і припухлість у місці ін’єкції або невелике підвищення температури – це звичайне явище.Доведено, що серед прищеплених дифтерія протікає легко і не супроводжується ускладненнями, а для не прищеплених хвороба може нести тяжкі наслідки у вигляді ускладнень і летальності.

Довідково:Дифтерія – інфекційне захворювання, що викликається бактерією Corynebacterium diphtheriae (бацила Леффлера, дифтерійна паличка), при якому найчастіше вражається ротоглотка, але нерідко до патологічного процесу залучається гортань, бронхи, ніс, шкіра і інші органи.Інфекція передається повітряно-краплинним шляхом, значно рідше – побутовим. Джерело інфекції – хвора людина або носій токсигенных штамів. Через верхні дихальні шляхи дифтерійна бактерія потрапляє в дихальну систему, виробляє токсин, який, руйнуючи тканини дихальної системи, визначає клінічну картину і тяжкість захворювання.У більшості випадків дифтерія проявляється у вигляді ангіни. Хвороба починається з невеликого підвищення температури, слабкості, хворобливості при ковтанні, збільшуються передні верхні шийні лімфатичні вузли, відзначається почервоніння і набряклість мигдалин, на них утворюються плівки, які утрудняють дихання і ковтання. При правильному лікуванні приблизно через тиждень захворювання закінчується одужанням (легка форма, як правило, у прищеплених від дифтерії), або переходить у важчу – токсичну форму, обумовлену системною дією дифтерійного токсину, який при попаданні в кров може вражати серце, нирки, нервову систему.

  Серед найбільш небезпечних ускладнень дифтерії поразки:серцево- судинної системи – міокардит, порушення серцевого ритму;нервової системи – неврологічні ускладнення дифтерії обумовлені поразкою різних черепних і периферичних нервів і проявляються паралічем акомодації, косоокістю, парезами кінцівок, а у важчих випадках паралічем дихальних м’язів та м’язів діафрагми;легеневої системи – пневмонія, дихальна недостатність.До вторинних ускладнень дифтерія відносить наступні важкі патологічні стани: гострі порушення мозкового кровообігу (тромбози, емболія), метаболічна енцефалопатія, набряк головного мозку, токсичні ураження нирок, дифтерійний гепатит, а також інфекційно-токсичний шок і ДВС-синдром (синдром диссемінованого внутрішньосудинного згортання – порушення системи згортання крові).Токсична форма дифтерії може призводити до гострої ниркової, серцево-судинної, дихальної або поліорганної недостатності. Дифтерія – контрольована інфекція! За умови 95-відсоткового охоплення щепленням населення є гарантія ефективності вакцинації – усунення поширення  інфекції серед людей, вихід країни з розряду ендемічних по цьому захворюванню.

Звертайтесь  до Вашого сімейного лікаря. Вакцинація безкоштовна!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь