Пошук

Професійні хвороби офісних працівників

Дата: 23.09.2020 08:34
Кількість переглядів: 1726

 

Одну третину нашого життя ми перебуваємо на роботі і природно те, що рівень організації умов праці, тим чи іншим чином, впливає на наше самопочуття і стан здоров'я. Прийнято вважати, що шкідливі і важкі умови праці здатні викликати відхилення в стані здоров'я працівника, аж до професійних захворювань, але і , здавалося б, допустимі умови праці іноді здатні завдати шкоди нашому організму. Тому і офісні (адміністративні) працівники не застраховані від цілого ряду захворювань, викликаних неправильною організацією робочого місця, режиму праці та відпочинку, несправної оргтехнікою та іншим.

Комп'ютер і телефон давно тісно увійшли в наше життя і стали невід'ємними її атрибутами не тільки на роботі, але і вдома. Неправильно організоване робоче місце користувача комп'ютером може призвести до розвитку остеохондрозу, сколіозу, погіршення зору і інших захворювань, а вплив електромагнітних полів на організм людини поки ще вивчається, але те, що воно негативне не піддається сумніву.

Постійна напруга м'язів спини, плечей, комірцевої зони шиї призводить до появи болю, набряклості, оніміння кінцівок. Профілактикою остеохондрозу є в першу чергу правильна робоча поза за столом. Стілець обов'язково повинен бути з пружною спинкою, в ідеалі з підлокітниками. Комп'ютерний монітор повинен бути  розташований від очей на відстані не менше півметра. Освітлення в приміщенні з персональним комп'ютером повинно бути природне і штучне, крім загального допускається використання світильників місцевого освітлення, але при цьому не повинно бути відблисків на поверхні екрану. Клавіатуру слід розміщувати на поверхні столу або на спеціальній регульованій по висоті робочій поверхні. Через кожні півтори-дві години необхідно переривати роботу і робити виробничу гімнастику (стоячи зробити нахили голови в різні боки і кругові рухи головою, посувати плечима вгору-вниз, злучити-розлучити лопатки і ін.).

Тривале сидіння в нерухомій (незручній) позі призводить до венозного застою в нижніх кінцівках і органах тазу (запальні захворювання сечового міхура, яєчників, простатит, геморой тощо). Ознаки варикозного розширения вен - набряклість, швидка стомлюваність кінцівок, поява близько розташованих до поверхні шкіри вен. Даним захворюванням частіше страждають жінки, в силу фізіологічних особливостей організму. Профілактика: відмова від носіння взуття на високих підборах (шпильці), капронових колгот в холодний період року, ну і знову ж гімнастика (роззутися, сидячи за столом, періодично робити кругові рухи стопами ніг, розминаючи щиколотки, стоячи «покататися» на стопі, перекочуючи вагу тіла з п'ятки на носок). Знаходьте час для піших прогулянок (на роботу, з роботи або хоча б у вихідні дні). Два-три кілометри пройдені вами не тільки зміцнять здоров'я, а й поліпшать настрій і сон.

Положення сидячи змушує м'язи спини відчувати постійне статичне напруження, вони не встигають розслаблятися і в них виникають фіброзні зміни, запальні процеси. Як наслідок - деградують міжхребетні диски, розвиваються протрузії, а потім і грижі. Для профілактики потрібно регулярно робити 10-хвилинні перерви через кожні 2 години роботи за столом, розтягувати хребет за допомогою фізичних вправ (нахили, присідання і ін.). Плавання відмінно зміцнює м'язовий каркас.

Робота за комп'ютером негативно позначається і на органі зору (різь в очах, почервоніння, сльозотеча, швидке стомлення і інше, так званий комп'ютерний синдром). Правильний режим праці і відпочинку допоможе вам уникнути перенапруги очей і погіршення зору. Для цього потрібно після кожної години роботи регулярно робити 5-хвилинні перерви і періодично невеликі вправи для очей:

- відвернувшись від монітора, закрийте очі і швидко 10 разів примружтеся, не розмикаючи повіки, потім 10 разів інтенсивно моргніть і, нарешті, вже з відкритими очима 10 разів підніміть і нахмурьте брови;

- поверніться до вікна, тримайте спину і шию прямо, розслабтеся і зафіксуйте погляд на найвіддаленішій точці в межах видимості, плавно переведіть погляд на кінчик носа, потім знову в далечінь;

- плавно пообертайте очима під розслабленими прикритими повіками (по 5 повних обертів в одну, потім іншу сторони);

- покрутіть головою вправо, вліво, вгору, вниз, зробіть кілька кругових рухів.

Регулярне виконання цих вправ допоможе зняти не тільки втому очей, але і послужить гарантією збереження вашого зору на довгі роки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь