Пошук

До уваги роботодавців Біленьківської сільської ради

Дата: 23.07.2021 12:11
Кількість переглядів: 512

Фото без опису

До уваги суб’єктів господарювання, які використовують найману працю!

 

Головне управління Держпраці  у Запорізькій  області попереджує , що з 1 липня 2021року  на всій території України стартувала інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин, до якої залучені державні інспектори праці, представники Національної поліції, Державної податкової служби, Державної служби України з безпеки на транспорті, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державної міграційної служби та органів місцевого самоврядування.

Основну увагу при здійсненні інспекційних перевірок суб’єктів господарювання є детінізація трудових відносин та заробітної плати, незадекларованій праці.

Виконавчий комітет нагадує про неприпустимість використання не задекларованої праці та порушення вимог законодавства про працю в Украні.

Працівник, який отримує "тіньову" заробітну плату, позбавлений оплати тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною та допомоги по вагітності та пологах, виплати допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи, одержання пристойної пенсії за віком, за інвалідністю та в інших випадках, передбачених законодавством. Крім того, нелегальна робота - це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантій на безпечні й здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок.

Інформаційні бази Державної податкової служби надали Держпраці можливість відібрати роботодавців, які мають високий ризик використання незадекларованої праці, зокрема, за такими критеріями:

•        невідповідність кількості працівників роботодавця обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг) до середніх показників за відповідним видом економічної діяльності;

•        наявність фактів порушення порядку оформлення трудових відносин, виявлених під час заходів контролю органами ДПС;

•        невідповідність кількості об’єктів за формою № 20-ОПП «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» та кількості найманих працівників;

•        наявність випадків невідповідності кількості одночасно працюючих реєстраторів розрахункових операцій кількості працівників роботодавця із зазначенням розташування РРО;

•        частка працівників, залучених за договорами цивільно-правового характеру, перевищує частку працівників, що працюють за трудовими договорами (контрактами);

•        відсутність найманих працівників у платників об’єктів торгівлі, сфери послуг, у яких наявні ліцензії на виробництво, зберігання та реалізацію підакцизних товарів.

Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України розмір санкції  за  порушення  законодавства про працю (незадекларований працівник, виплати заробітної плати в конверті, виплати винагороди працівнику без нарахування/сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне  соціальне страхування та податків, фактичного використання праці працівника  повний  день, при оформленні його на неповний робочий день) складає  10 мінімальних заробітних плат (на сьогодні - 60 000 грн). Вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних заробітних плат (180 000 грн) за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

У разі наявності ризиків використання незадекларованої праці невідкладно будуть вживатись заходи щодо виявлення неоформлених працівників. Як свідчить практика, чимало роботодавців помилково вважають, що використання незадекларованої праці спрощує ведення бізнесу та зменшує фінансові витрати. Звертаємо увагу про персональну відповідальність за належне оформлення трудових відносин з працівником.

 

Закликаємо роботодавців зробити крок назустріч суспільству – легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь