Пошук

статус дитини яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів

Дата: 12.01.2023 09:44
Кількість переглядів: 300

У зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації, що призвела до тимчасової окупації частини території України, а також до того, що в нашій країні гинуть, отримують поранення та зазнають різних видів насильства діти. До Закону України «Про охорону дитинства» було внесено зміни та запроваджено надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Уряд затвердив Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Документом визначено механізм надання зазначеного статусу. Прийняття рішення забезпечить право дітей цієї категорії на гарантовану законодавством державну підтримку та допомогу.

Постраждалою внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів є дитина, а також особа, яка під час здійснення антитерористичної операції не досягла 18 років (повноліття) та яка внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту отримала поранення, контузію, каліцтво, зазнала фізичного, сексуального, психологічного насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України, залучалася до участі у військових формуваннях або незаконно утримувалася, у тому числі в полоні.

Куди звертатись з приводу надання статусу?

- Для дитини, яка має довідку переселенця – в службу у справах дітей за місцем взяття на облік ВПО;

- Для дитини, яка не є переселенцем, але проживає на території, де проводилась антитерористична операція – в службу у справах дітей за місцем проживання або перебування.

Увага! Заявник подає документи до служби у справах дітей, яка безпосередньо веде справу, проте рішення приймає орган опіки та піклування виконавчого органу відповідної місцевої ради.

Якщо дитина залишилася без батьківського піклування, а догляд за нею тимчасово здійснюється родичами або іншими особами (сусідами, знайомими), – документи для прийняття рішення щодо такої дитини готуються службою у справах дітей за місцем виявлення дитини.

Особа, яка досягла 14 років, може самостійно звернутися до Служби у справах дітей за наданням правової допомоги, або від її імені можуть звернутися:

- Законний представник: батьки, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікун, піклувальник та інші особи в передбачених законом випадках;

- У разі переміщення дитини без законних представників: родичі (баба, дід, прабаба, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат або сестра), вітчим, мачуха, представник органу опіки та піклування.

Перелік необхідних документів для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій, зазначено в п. 6 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 № 268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь