Пошук

Лялька - мотанка це прадавній сакральний оберіг

Дата: 03.02.2023 15:32
Кількість переглядів: 386

Шматок полотна, льняна пакля, кукурудзяний качан, стрічки, намистинки, нитки – цього достатньо, аби швиденько і без жодних інструментів зробити гарну ляльку-мотанку. 
Традиційна народна лялька є прадавнім сакральним оберегом. Вважалося, що вона може захистити людину від неприємностей та бід. Народна лялька відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя, бо, за давніми уявленнями, через обличчя в ляльку вселяється душа, тому люди боялися повністю уподібнити її собі. Інколи лице заміняв візерунок у вигляді хреста, квадрата, ромба. Хрест на обличчі – сонячний знак, що несе світлу, позитивну енергію; цей оберіг символізує гармонію вертикалі (духовності) та горизонталі (земного розвитку людини), тобто допомагає гармонізувати простір.
Заклади культури громади запрошують долучитися до виготовлення мотанок-оберігів для наших захисників. Можна долучитися у будь-який зручний час з вівторка до суботи, з 09.00 до 15.00. Кожен зможе мотати стільки ляльок, скільки захоче. Всі вони будуть передані воїнам на передову. Всі необхідні матеріали надаються. Але, якщо ви хочете передати воїнам свою любов не лише своєю працею, але й через частинку чогось рідного – можете взяти шматочок своєї тканинки.
Заспокійлива терапія лялькою згодиться для всіх. А ще таке заняття здатне повернути кожного з нас до давніх українських традицій.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь