Пошук

Обмеження щодо розпорядження землею під час воєнного стану

Дата: 22.02.2023 10:57
Кількість переглядів: 609

Фото без опису

Воєнний стан вимагає швидких дій, підпорядкованих єдиній меті - відсічі збройної агресії ворога.

Національне законодавство дозволяє нам розпоряджатися власністю на власний розсуд. Разом з тим, у зв'язку з російським вторгненням в Україну, з міркувань безпеки було тимчасово призупинене функціонування більшості державних електронних реєстрів, в тому числі - Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав. А без їх функціонування неможливо набувати у власність та постійне користування земельні ділянки за процедурою, яка передбачена чиним земельним законодавством України.  Отже, у зв’язку з запровадженням воєнного стану було запроваджено ряд обмежень. Обмеження торкнулися і земельних відносин. Протягом останніх років в Україні впроваджувалася земельна реформа, а сьогодні вона мусить бути пристосована до роботи в період війни.

Крім того, в умовах воєнного стану, мають місце і інші фактори, які обумовлюють необхідність запровадження на період воєнного стану особливого, спрощеного порядку доступу до земель для сталого функціонування економіки держави та виробництва сільськогосподарської продукції.

Законодавством України було визначено особливості регулювання землею на час дії воєнного стану.

Основні обмеження на земельні ділянки під час воєнного стану:

Право користування та Оренда. Якщо під час воєнного стану закінчується строк дії договору оренди, то він автоматично продовжується ще на один рік. Тобто, фактично орендодавець обмежений в праві розпоряджатися щодо своєї земельної ділянки з питань оренди. Навіть якщо орендодавець планував після закінчення договору оренди продати землю, або самостійно обробляти її, то тепер йому доведеться почекати ще один рік. Ще цікавий нюанс в тому, що орендарі можуть передавати земельну ділянку в суборенду без згоди орендодавця строком до одного року. Такі договори мають реєструватися військовими адміністраціями, а власника землі зобов’язані повідомити про це в 5 денний термін. Фактично земля може передаватися з рук в руки, а власник землі буде лише про це повідомлений, тобто його право на вибір орендаря обмежений.

Безоплатна приватизація землі

Законом України від 19.10.2022  № 2698-ІХ (набув чинності 19.11.2022) відновлено безоплатна передача земельних ділянок, на яких розташовані будівлі, споруди, що перебувають у приватній власності, а також земельних ділянок, які передані громадянам у користування до набрання чинності Земельним кодексом України. Але, на даний час виготовлення проекту землеустрою не проводиться.

Купівля-продаж землі під час війни

Угоди щодо відчуження земельних ділянок проводяться лише тими нотаріусами, які отримали доступу до реєстрів від Міністерства юстиції. Також важливо, щоб при укладенні такого правочину нотаріус мав змогу перевірити інформацію щодо наявності обтяжень на земельну ділянку, інакше оформити угоду буде неможливо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь