Пошук

ЕЛЕКТРОННИЙ РЕЦЕПТ НА ВСІ РЕЦЕПТУРНІ ПРЕПАРАТИ: ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО ДЛЯ ПАЦІЄНТА, ЛІКАРЯ ТА СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Дата: 15.03.2023 09:07
Кількість переглядів: 424

Фото без описуЗ квітня 2023 року розпочнеться поширення е-рецепта  на всі ліки, які містяться в Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом.

  Рецептурні лікице препарати, які можна вживати виключно за призначенням лікаря. Сюди належать антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (зокрема протизаплідні ліки), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб та інші. Варто зазначити, що ряд таких звичних ліків проти болю, кашлю чи заспокійливих також можуть належати до препаратів, відпуск яких повинен здійснюватися виключно за рецептом лікаря. Ці ліки є дієвими при лікуванні багатьох захворювань, допомагають запобігати їх розвитку чи полегшувати симптоми. Водночас приймати їх можна лише під пильним наглядом медичного спеціаліста. Е-рецепт на рецептурні ліки допоможе зробити відпуск таких препаратів контрольованим.

  Будь-які лікице ризик побічних ефектів, особливо якщо приймати їх самовільно. Тому для здоров’я та життя пацієнтів критично важливим є лікарський нагляд. Лише медичний спеціаліст може підібрати коректну діючу речовину, тривалість лікування, режим, ефективне та безпечне дозування, визначати сумісність препаратів, запобігати можливим негативним наслідкам. Лікар орієнтується на діагноз, супутні захворювання, вік та стать пацієнта, наявність алергії чи іншої реакції на лікарські засоби, спосіб життя тощо. Водночас, нехтуючи кваліфікованою медичною допомогою, пацієнт може не розпізнати справжню проблему, що з часом може призвести до затягування хвороби, погіршення стану і навіть передчасної смерті.

     Авжеж, цей процес буде поступовим: лікарі зможуть паралельно з е-рецептами користуватися паперовими рецептурними бланками – така опція буде можлива на вибір пацієнта задля його зручності.

Безумовно, в умовах відключень електроенергії, зникнення зв’язку або при можливих затримках в роботі системи лікар також може скористатися паперовим рецептурним бланком.

Завдяки е-рецептам МОЗ отримає точні дані про призначення рецептурних ліків в Україні та зможе використати їх для підвищення якості медичної допомоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь