ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ. Що потрібно знати?
Проблема захворюваності на гострі кишкові інфекції не втрачає своєї актуальностіі.
- Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група захворювань, причиною яких є потрапляння в організм людини збудників: вірусів, бактерій, паразитів, що спричиняють ураження шлунково-кишкового тракту. Захворювання протікають з ознаками інтоксикації. До цієї групи відносяться і харчові отруєння.
- Причинами недуги найчастіше стають порушення правил особистої гігієни та вживання уражених харчові продукти та забрудненої води. Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби.
- ГКІ можуть призвести до летального результату, тому не ігноруйте симптоми захворювання, а у разі необхідності – негайно звертайтеся за медичною допомогою.
Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися до лікаря:
наявні ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі;
часті водянисті випорожнення понад 5 раз на добу в дорослого;
багаторазова блювота;
висока температура, яка супроводжується діареєю і блювотою;
кров у випорожненнях;
- переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації.
Люди старшого віку та діти раннього або дошкільного віку знаходяться у групі ризику ГКІ. Для приладу в дітей швидко розвивається дегідратація їм обов’язково потрібна допомога лікаря. Тому завжди слід завжди пам'ятати, що купуючи на ринках, особливо на стихійних, м'ясні вироби, в т.ч. «домашню» ковбасу, вживаючи без термічної обробки молоко та сир, придбаних на ринку, забуваючи помити перед їжею руки та фрукти-овочі, ми ризикуємо захворіти на кишкову інфекцію.
Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій достатньо виконувати прості профілактичні дії:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- не споживати продукти, що зберігалися з порушенням вимог щодо термінів та умов зберігання;
- мити фрукти та овочі проточною водою, перш ніж готувати;
- не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.
« повернутися до розділу «Профілактика інфекційних хвороб та отруєнь»