Пошук

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ. Що потрібно знати?

Дата: 08.06.2023 13:58
Кількість переглядів: 868

 

Проблема захворюваності на гострі кишкові інфекції не втрачає своєї актуальностіі.

 

  • Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група захворювань, причиною яких є потрапляння в організм людини збудників: вірусів, бактерій, паразитів, що спричиняють ураження шлунково-кишкового тракту. Захворювання протікають з ознаками інтоксикації. До цієї групи відносяться і харчові отруєння.

 

  • Причинами недуги найчастіше стають порушення правил особистої гігієни та вживання уражених харчові продукти та забрудненої води. Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби.

 

  • ГКІ можуть призвести до летального результату, тому не ігноруйте симптоми захворювання, а у разі необхідності – негайно звертайтеся за медичною допомогою.

 

👉Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

➖наявні ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі;

➖часті водянисті випорожнення понад 5 раз на добу в дорослого;

➖багаторазова блювота;

➖висока температура, яка супроводжується діареєю і блювотою;

➖кров у випорожненнях;

  • переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації.
  •  

Люди старшого віку та діти раннього або дошкільного віку знаходяться у групі ризику ГКІ. Для приладу в дітей швидко розвивається дегідратація їм обов’язково потрібна допомога лікаря. Тому завжди слід завжди пам'ятати, що купуючи на ринках, особливо на стихійних, м'ясні вироби, в т.ч. «домашню» ковбасу, вживаючи без термічної обробки молоко та сир, придбаних на ринку, забуваючи помити перед їжею руки та фрукти-овочі, ми ризикуємо захворіти на кишкову інфекцію.

 

✅Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій достатньо виконувати прості профілактичні дії:

- дотримуватися правил особистої гігієни;

- не споживати продукти, що зберігалися з порушенням вимог щодо термінів та умов зберігання;

- мити фрукти та овочі проточною водою, перш ніж готувати;

- не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

 


« повернутися до розділу «Профілактика інфекційних хвороб та отруєнь»

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь