Пошук

Щодо мождивості списання боргів за житлово-комунальні послуги

Дата: 04.12.2023 11:22
Кількість переглядів: 3597

Постановою Кабінету Міністрів України № 206 від  05.03.2022 (зі змінами) встановлено, що  до припинення або скасування воєнного стану в Україні заборонено:
нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;

стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 р. з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.
            Але чи так це, давайте розберемося і для цього насамперед вивчимо детально, що ж написано в постанові КМУ від 05.03.2022 р. № 206, до якої власне і було внесено ці зміни.
            Скажимо одразу, жодних фраз про списання комунальних боргів і про те, що борги по ЖКГ можна не оплачувати там немає.
            І взагалі на даний момент немає ніяких законодавчих актів про списання боргів ЖКГ.
            У зазначеній вище постанові КМУ йдеться про заборону стягнення боргів за комунальні послуги. І тільки на період дії воєнного стану. І тільки на борги, які утворилися після 24.02.2022р. І тільки на мешканців певних територій за умови, що вони тимчасово не проживали у своїх будинках і можуть підтвердити це документально.
            Заборона стягнення - це означає, що поки діє воєнний стан комунальні служби не можуть звернутися до суду і стягнути примусово з такого боржника заборгованість. А потім скерувати рішення суду до виконавчої служби, заарештувати картки, майно тощо.
            Але заборона стягнення - це не означає, що Ваші борги списані. Ні, їх ніхто не списував. Просто ці борги за період війни поки що не зможуть стягнути примусово. Але від цього вони нікуди не діваються і накопичуються, і все одно, рано чи пізно їх платити доведеться.
            Просто зараз на час війни, поки ця заборона діє, Вам за ці борги, якщо говорити простіше, нічого не буде. А от щойно скінчиться війна - одразу буде і буде всім. І доведеться або їх оплачувати, або судитися, або укладати договір реструктуризації, що я вкрай не рекомендую робити без консультації з адвокатом і якщо у Вас борги накопичилися більше, ніж за 3 останні роки. 
            Кому борги по ЖКГ можна не оплачувати під час війни
             Нещодавні зміни щодо заборони примусового стягнення боргів ЖКГ на період війни поширюються лише на такі борги:
- на борги, які утворилися після 24.02.2022р. Тобто якщо у Вас були борги по ЖКГ, які утворилися до 24.02.2022 р., то їх ніхто примусово стягувати з Вас не забороняв. Для їх стягнення на Вас все одно можуть подати до суду, навіть якщо Ви із зони бойових дій;
- на борги, які утворилися у жителів зони бойових дій і тимчасово окупованих територій. Нагадую, що перелік таких територій постійно оновлюється. І перевірити, чи перебуває Ваша територія в зоні бойових дій, Ви завжди зможете в Наказі Мінреінтеграції № 309 від 22.12.2022 р. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1668-22#n15  
- на борги тих жителів, які тимчасово не проживали у своїх будинках на вищевказаних територіях. І для того, щоб це підтвердити, Ви маєте надати в кожну комунальну організацію або довідку ВПО про те, що Ви тимчасово не проживали в себе вдома, або інший документ, що підтверджує Вашу відсутність, приміром, документ про тимчасове проживання за кордоном, про лікування, навчання, роботу не за місцем проживання, про проходження військової служби тощо).


Тобто, якщо Ви навіть мешканець зони бойових дій або непідконтрольних Україні територій, то щоб з Вас борги за комунальні послуги не стягували, поки триває війна, Вам ще потрібно побігати з довідками по всіх комунальних службах. Або ж подати їх в електронному вигляді. І пам'ятаймо головне правило, про яке ми завжди нагадуємо, - усе, що подаємо, або під штампик і під розпис, або поштою, зі збереженням квитанції про відправлення та опису вкладення;
- на борги, які утворилися у мешканців, тобто у фізичних осіб. На борги по приміщеннях, які належать юридичним особам, це не поширюється, окрім випадку, коли ці юридичні особи розміщували в себе ВПО в цих приміщеннях і за законом не мали права на компенсацію комунальних послуг за їхнє розміщення.
 
            Якщо все це підсумувати, то виходить, що борги Вам не списують, а просто забороняють їхнє тимчасове примусове стягнення на період війни, і лише тих боргів, що утворились з 24.02.2022р., лише для мешканців зони бойових дій та окупованих територій, здебільшого лише для фізичних осіб, за умови, що вони не проживали у цих приміщеннях та підтвердять це документально у кожній комунальній службі.
Як бачимо, чутки про те, що борги за ЖКГ можна не оплачувати, не просто перебільшені, а дуже сильно перебільшені.
Боржник - це не вирок. Але потрібно розуміти, що буде, якщо не платити борги.
            Чи можливе відключення комунальних послуг або інші наслідки за несплату комунальних боргів під час війни
             І знову повернемося до нашої постанови КМУ від 05.03.2022 р. № 206, де врегульовано це питання.
            І в цій постанові зазначено, що до моменту скасування або припинення воєнного стану в Україні заборонено припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню в разі їхньої неоплати або оплати не в повному обсязі.
            Звертаємо Вашу увагу на те, що ця заборона діє тільки на період війни.
            І на те, що вона діє тільки щодо населення. На юридичних осіб, підприємства, чиї приміщення опинилися в зоні бойових дій, хто зараз не може працювати і оплачувати комунальні послуги, ця заборона не діє. І їх відключити можуть навіть у період війни. Це не заборонено.
            Також у цій постанові зазначено, що в період війни заборонено нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, відсотків річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги.
            Знову ж таки, це поширюється тільки на населення. На юридичних осіб це не поширюється.
            Але тут є один плюс - виходить, що нарахування вищезгаданих штрафних санкцій за несплату комунальних послуг заборонено на будь-які борги, хоч ті, що утворилися під час війни, хоч ті, що вже існували до 24.02.2022р.
            Тож боятися якихось штрафів поки що не варто.
            Ну і, звісно ж, потрібно пам'ятати, що якщо на Вас подали до суду для примусового стягнення заборгованості, або ж її вже стягують, то до цього питання потрібно підійти грамотне.
            Під час війни стягнення боргів ЖКГ можливе, окрім тих, що виникли після 24.02.2022 р. у мешканців зони бойових дій або окупованих територій, за умови, що вони зможуть документально підтвердити свою відсутність.
            Арешт на Ваші банківські картки під час війни можливий, арешт Вашої нерухомості, квартир і автомобілів також. А вже стягнення на них - зі своїми нюансами і вкрай рідко.
            Зняття арешту з нерухомості, якщо в Вас є борги у виконавчій службі, можливе лише за умови повної сплати боргу або звернення у суд для оскарження заборгованості, на що також повинні бути підстави.     
            Чи є шанси, що комунальні борги спишуть
             Подібні запитання нам ставлять часто. І відповім чесно, це як ворожіння на кавовій гущі. І ніхто відповіді на це запитання не знає.
            На реєстрації давно був законопроєкт про списання для жителів частини територій комунальних боргів, але він так і залишився на реєстрації. Його ніхто не ухвалив.

І наразі законів про те, що борги ЖКГ спишуть, немає. Що буде далі – по живемо побачимо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь