Пошук

Звіт про роботу закладів та установ освіти громади за 2023 рік

Дата: 08.02.2024 10:39
Кількість переглядів: 154

 

Звіт

про роботу закладів та установ освіти громади за 2023 рік

 

Відповідно до ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», зокрема делегованих повноважень  у сфері освіти, освітня мережа Біленьківської  сільської ради представлена: Біленьківський ліцей «Лідер», Мар’ївська гімназія «Оберіг», Лисогірська гімназія «Мрія», Заклад дошкільної освіти «Дивосвіт», Біленьківська гімназія.

Станом на 01.12.2023 дошкільною освітою охоплено 163 вихованця, з них: 74 – жіночої статі, 89 – чоловічої.

Діє електронна реєстрація дітей для влаштування у заклади дошкільної освіти громади.

Станом на 01.12.2023 шкільною освітою охоплено 1004 учня, з них: 455 – жіночої статі, 549 – чоловічої.

На території громади в повній мірі забезпечується  доступність і безоплатність системи освіти, можливість навчання державною мовою у закладах освіти територіальної громади.

Відділ освіти, молоді та спорту Біленьківської  сільської ради тримає на контролі питання щодо дотримання закладами освіти законодавства у сфері освіти, державних вимог щодо змісту, рівня і обсягу освітніх послуг відповідно до рівня навчання.

 Заклади освіти Біленьківської сільської ради повністю укомплектовані педагогічними кадрами.

Упродовж 2023 року відділ освіти, молоді та спорту та усі підпорядковані заклади створювали, в межах своїх повноважень, умови для реалізації рівних прав громадян України на здобуття освіти, забезпечували соціальний захист дітей дошкільного та шкільного віку, педагогічних працівників закладів освіти. В громаді здійснювалися планомірні та виважені кроки на реалізацію як державних, так і регіональних програм, спрямованих на роботу з обдарованою молоддю, інформатизацію та комп’ютеризацію закладів освіти, упровадження інформаційних і комунікаційних технологій тощо.

 

Підвезення учнів та працівників

Для забезпечення систематичного безкоштовного підвезення до місця навчання і додому учнів та педагогів, за закладами загальної середньої освіти Біленьківської сільської ради закріплені території обслуговування з урахуванням потреби в організації перевезення учнів та педагогічних працівників.

У березні 2023 року Мар’ївська гімназія «Оберіг» отримала один автобус, у вигляді благодійної допомоги (розпорядження голови Запорізької ОДА від 07.02.2023 № 72 «Про організацію роботи щодо розподілу шкільних автобусів у кількості 3 одиниці, які передані Запорізькій обласній військовій адміністрації у вигляді гуманітарної допомоги»).

У 2023 році планувалося придбати шкільний автобус (спеціальний для перевезення осіб маломобільних груп) для Біленьківського ліцею «Лідер» за кошти місцевого бюджету (1 200 000,00 грн) та на умовах співфінансування із обласним бюджетом (рішення сесії Біленьківської сільської ради від 31.05.2023 № 06). Закупівлю автобусів здійснював Департамент освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації. У зв’язку з тим, що тендерна процедура не відбулася, закупівля автобусу була скасована. Однак, у грудні 2023 року Біленьківський ліцей «Лідер» отримав один автобус, у вигляді благодійної допомоги.

Станом на 01.12.2023 автобусний парк громади становить 3 шкільних автобуси (1 - Лисогірська гімназія «Мрія», 1 - Мар’ївська гімназія «Оберіг», 1 – Біленьківський ліцей «Лідер»).

Підвіз учнів не здійснювався, у зв’язку із дистанційною формою навчання та воєнним станом.

На  відшкодування  пільгового проїзду  вчителів  до  місця  роботи  та  в  зворотному  напрямку,  було  виділено 19 470,00 грн (чоловіків – 0, жінок -1).

 

Робота з обдарованими здобувачами освіти

          Робота з обдарованими дітьми – важливий напрямок у діяльності освітян Біленьківської сільської радиКерівниками закладів здійснюється постійний управлінський супровід роботи зі здібними та обдарованими дітьми.

          Дві учениці Лисогірської гімназії «Мрія» посіли І призові місця в обласному конкурсі дитячого малюнка «Казкова феєрія», керівник робіт Павлечко О.П.

          Три учениці Лисогірської гімназії «Мрія» посіли ІІ та ІІІ призові місця на обласному етапі конкурсу дитячої та юнацької творчості «Збережемо Україну разом», керівник робіт Павлечко О.П.

          Учні Біленьківського ліцею «Лідер» посіли ІІ місце в обласному конкурсі «Степові біоценози».

          Один учень Лисогірської гімназії «Мрія» посів ІІ місце в обласному конкурсі авторської дитячої і юнацької поезії та прози «Я – за єдину Україну!», керівник робіт Павлечко О.П.

          Десять вихованців (6-хлопчиків, 4-дівчат) закладу дошкільної освіти «Дивосвіт» посіли ІІ та ІІІ місця в обласному онлайн-конкурсі художньо-технічної творчості «Новорічний креатив», керівники робіт: усі вихователі.

          16 здобувачів освіти (8 - Біленьківського ліцею «Лідер», 3 – Мар’ївської гімназії «Оберіг», 5 – ЗДО «Дивосвіт») посіли І та ІІ місця на обласному етапі Всеукраїнської акції «Писанкове дерево Перемоги».

          Четверо учнів/вихованців посіли призові місця та стали лауреатами на обласному етапі Міжрегіонального фестивалю ораторського мистецтва «Заговори, щоб я тебе побачив» (ЗДО «Дивосвіт» - 1 вихованиця, ІІ місце; Мар’ївська гімназія «Оберіг» - 1 учень, І місце; Біленьківський ліцей «Лідер» - 2 учениці, І місце, лауреат).

          Загалом, учні та вихованці закладів освіти громади були переможцями 33-ьох конкурсів, фестивалів, акцій, тощо.

          Учні ЗЗСО брали активну участь у міжнародних інтелектуальних конкурсах «Кенгуру», «Соняшник», «Бобер», «Грінвіч», «Геліантус», «Колосок» та ін.

          Відзначається плідна діяльність педагогічних працівників закладів дошкільної та загальної середньої освіти щодо розвитку розумових, творчих, фізичних здібностей дітей Біленьківської ТГ.

 

Професійний розвиток

Важливим кроком на шляху розбудови інноваційного простору в освіті є участь педагогічних колективів у конкурсах фахової майстерності. Із метою сприяння творчому педагогічному пошуку, удосконаленню професійної майстерності педагога, поширенню перспективного педагогічного досвіду традиційною стала участь учителів ЗЗСО Біленьківської ТГ у всеукраїнських, обласних, районних конкурсах: «Учитель року - 2023»: обласний етап – Сидорова І.А., Біленьківський ліцей «Лідер», номінація «Вчитель основ здоров’я», Чернишова С.В., Біленьківський ліцей «Лідер», номінація «Вчитель початкових класів». Призового місця не посіли.

          З метою стимулювання цілеспрямованого безперервного підвищення рівня професійної компетентності педагогічних працівників, росту їх професійної майстерності, розвитку творчої ініціативи, забезпечення ефективності освітнього процесу в закладах освіти Біленьківської сільської ради була проведена атестація педагогічних кадрів. Відділом освіти були створені оптимальні умови для якісної організації атестації педагогічних працівників у 2022-2023 навчальному році.

Успішно пройшли атестацію 23 педагоги. 

За підсумками атестації 2022-2023 н.р. присвоєно вперше:

кваліфікаційну категорію «спеціаліст ІІ категорії» – 4  чол.,

кваліфікаційну категорію «спеціаліст І категорії» –  2 чол.,

кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» –  2 чол.

Відповідають раніше присвоєній кваліфікаційній категорії:

 «спеціаліст другої категорії» - 1 чол.,

«спеціаліст вищої категорії» - 5 чол.

Відповідають раніше присвоєним педагогічним званням:

«учитель-методист» - 1 чол.,

 «старший учитель» - 3 чол.

          Відповідають раніше встановленим тарифним розрядам:

«11 тарифний розряд» - 4 чол.,

          Встановлено 12 тарифний розряд – 1 чол.

          Встановлено 11 тарифний розряд – 3 чол.

          Встановлено 10 тарифний розряд – 1 чол.

 

Харчування дітей

Харчування дітей не відбувалося, у зв’язку із дистанційною формою навчання та воєнним станом.

Два представники відділу освіти, молоді та спорту, чотири директори, п’ять відповідальних осіб за харчування у закладах освіти та вісім працівників їдалень (харчоблоків), пройшли курси підвищення кваліфікації: «Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства», «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР».

 

Оздоровлення та відпочинок

У зв’язку із воєнним станом влітку 2023 року не було організовано роботу пришкільних оздоровчих таборів.

Завдяки співпраці відділу освіти, молоді та спорту, Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації, Департаменту освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації та за підтримки уряду Угорщини, влітку 2023 року 11-ро дітей (4-хлопців, 7-дівчат) громади відпочили безоплатно в Угорщині.

 

 

Покращення матеріально-технічної бази закладів освіти

Завдяки співпраці відділу освіти, молоді та спорту, Біленьківської сільської ради, Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації, Міністерства освіти і науки України та за підтримки благодійних фондів, об’єднань і т.ін. покращується матеріально-технічна база закладів освіти громади.

 У вигляді благодійної допомоги заклади освіти отримали 125 технічних засобів для навчання. Учні ЗЗСО – 84 одиниці комп’ютерної техніки (64 – ноутбуки, 13 – планшетів, 7 - хромбуків). Педагоги ЗЗСО – 40 ноутбуків. Педагоги ЗДО – 1 ноутбук (участь у проєкті ЮНІСЕФ «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в України»).

Загальна вартість отриманої комп’ютерної техніки  – 1 909 722,69 грн.

Девайси були передані від: Благодійної організації «Фундація Олени Зеленської», Представництва дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, Корейського агенства міжнародного співробітництва, Ukraine House DC Foundation, Inc.

         У рамках зазначеного проєкту, лише ЗДО «Дивосвіт» із усієї Запорізької області та м.Запоріжжя, отримав ігрове обладнання для укриття, у вигляді благодійної допомоги. Загальна вартість отриманого обладнання – 94 920,00 грн.

         Біленьківський ліцей «Лідер» отримав «Скриньку психолога» (дидактичні матеріали, канцелярія), у рамках проєкту «Безпечний простір». Проєкт реалізується громадською організацією «Асоціація фахівців з розв’язання конфліктів та соціальної і психологічної підтримки «Слова допомагають» за підтримки Міністерства освіти і науки України та гуманітарної організації «Plan International».

1 398 примірників підручників отримали учні 5-6-их класів НУШ безоплатно (друк відбувався за державні кошти, за підтримки благодійників). Загальна вартість підручників – 163 495,93 грн.

Завдяки співпраці відділу освіти, молоді та спорту, відділу освіти, охорони здоров’я, культури і спорту Запорізької районної державної адміністрації та за підтримки Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ заклади освіти отримали набори із дидактичним матеріалом, канцелярськими товарами та спортивним інвентарем: «Рекреаційний набір», «Школа в ящику», «Школа в коробці», «Набір з раннього розвитку дітей». Загальна вартість отриманих наборів – 50 104,25 грн.

Завдяки співпраці Біленьківської сільської ради із благодійними фондами, Лисогірська гімназія «Мрія» отримала 25 лав та 25 розкладних ліжок, у вигляді гуманітарної допомоги для облаштування найпростішого укриття.

 

Забезпечення прав дітей з особливими освітніми потребами

Для забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітей з особливими потребами, шляхом залучення їх до навчання в інклюзивних класах/групах станом на 01.12.2023 року у закладах загальної середньої освіти функціонує 18 класів із інклюзивною формою навчання, у яких навчається 42 дитини з ООП; у закладах дошкільної освіти – 3 групи з інклюзивною формою навчання, у яких навчається 8 дітей з ООП.

У 2023 році фахівцями Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Біленьківської сільської ради було проведено 54 комплексні оцінки дітей, з них 26 – Біленьківської ТГ, 28 – Широківської ТГ.

Зараховано на корекційно-розвиткові заняття 30 дітей.

Надано послуги з раннього втручання 8 дітям (огляд, консультування батьків, рекомендації щодо розвитку дітей, лікувальний масаж та ЛФК, заняття з практичним психологом та логопедом).   

Для 35-ьох внутрішньо-переміщених осіб і 15-ьох дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, працівники центру провели психологічні консультації, відповідно до їх звернень. П’ятеро з них, за заявою батьків, відвідують корекційно-розвиткові заняття.

 

Волонтерська діяльність та співпраця із благодійними фондами, організаціями

Всі учасники освітнього процесу активно долучалися до волонтерської діяльності, допомозі нашим захисникам. А саме: плетіння маскувальних сіток, виготовлення окопних свічок, поробок, малюнків, збір необхідних речей, продуктів харчування, в’язання теплих речей.

Брали участь у благодійній акції «Смілива гривня» (збір монет). Зібрані кошти були перераховані на спецрахунок Національного банку, який був відкритий для потреб сил оборони України.

У закладах освіти також проходила акція «Великодній кошик на фронт».

Заклади та установи освіти плідно співпрацюють із благодійними фондами, громадськими організаціями, установами і т.ін.:

-громадська організація «Безпечний простір» (тренінги щодо попередження насильства);

-благодійний фонд «Єдність за майбутнє» (конкурс дитячого малюнка до календаря «Світ очима дітей»);

-гуманітарна організація «fhi 360» (зустріч щодо ґендерно зумовленого насильства);

-парамедики (навчальний захід щодо зупинки кровотеч, користування турнікетами);

-громадська організація «Степ» (проєкт «Людський вимір: розбудова спроможностей збору даних на низовому рівні заради краще підготовлених і стійкіших громад в Україні», який впроваджується Міжнародною організацією з міграції за фінансування Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади);

-видавництво «Ірбіс Комікси» м.Львів (отримання книг-коміксів для шкільних бібліотек/медіатек);

-заклади вищої освіти м. Запоріжжя, Запорізький районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, Військовий коледж сержантського складу військового інституту телекомунікації та інформатизації ім. Героїв Крут, Харьківський Національний університет повітряних сил ім. Івана Кожедуба (профорієнтаційні заходи, підготовка до складання національного-мультипредметного тесту);

-Всеукраїнська громадська організація «Асоціація працівників дошкільної освіти» (участь ЗДО «Дивосвіт» у проєкті Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ);

-ТОВ «Академія цифрового розвитку» (курс «Цифрові інструменти Google для освіти»);

-Запорізький Державний медико-фармацевтичний університет (тренінг щодо отруєнь лікарськими засобами);

-громадська організація «Інвестресур» (участь у творчому марафоні);

-благодійний фонд «Флоріум Фундація» (проєкт допомоги дітям України під назвою Flowers4School. За підтримки Нідерландських меценатів отримали цибулини квітів);

-благодійний фонд «Посмішка UA» за підтримки проєкту UHF (психологічні тренінги);

-Всеукраїнська Фундація «Захист прав дітей», Ресурсний простір «Завжди поруч» у Запорізькій області (новорічне свято, подарунки дітям);

-ювенальна поліція м. Запоріжжя, ДСНС України у Запорізькій області (уроки безпеки);

-благодійний фонд розвитку та підтримки волонтерської діяльності м. Запоріжжя, Бабаков Олександр (допомога воїнам);

-Запорізька обласна академія футболу «Козак»;

-громадська організація «Асоціація фахівців з розв’язання конфліктів та соціальної і психологічної підтримки «Слова допомагають» (психологічні заходи);

-команда Pogorelov Tales (квест, дитячі книги);

-Комунальний заклад «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради (підвищення кваліфікації педагогів, відвідування STEM -HUBу);

-Запорізький обласний центр молоді (профорієнтаційні заходи, допомога захисникам);

-Запорізький обласний центр патріотичного виховання молоді (профорієнтаційні заходи, допомога захисникам);

-громадська організація «ВФСТ «Колос» (конкурс до Міжнародного дня спорту, подарунки дітям);

-регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області (інформаційні сесії з питань освіти).

 

Використання коштів місцевого бюджету, освітніх субвенцій

За  2023 рік було  використано  субвенцію  направлену на  підтримку  осіб з особливими  освітніми  потребами 95 469,77 грн, а саме  сплачено  за  проведення  корекційно-розвиткових  занять:

          Біленьківський ліцей «Лідер» - 9 071,79 грн

          Лисогірська гімназія «Мрія» - 13 679,67 грн

          Мар’ївська гімназія «Оберіг» - 72 718,31 грн

Освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти витрачено 25 319 114,00 грн.

Біленьківська гімназія – 1 569 446,00 грн

Біленьківський ліцей «Лідер» - 13 501 913,00

Лисогірська гімназія «Мрія» - 4 199 327,00

Мар’ївська гімназія «Оберіг» - 6 048 429,00

Освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Біленьківської сільської ради Запорізького району Запорізької області витрачено 1 084 808,95 грн.

 

 

 

Використано коштів місцевого бюджету: 18 492 338,20 грн

 

  1. Біленьківська гімназія – 63 330,00 грн
  2. Біленьківський ліцей «Лідер» - 5 742 344,28 грн
  3. Заклад дошкільної освіти «Дивосвіт» - 4 735 638,26 грн
  4. Лисогірська гімназія «Мрія» - 3 918 793,06 грн
  5. Мар’ївська гімназія «Оберіг» - 3 834 066,18 грн
  6. Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» - 198 166,42 грн

 

А саме:

Виплачено заробітню плату працівникам з нарахуванням у розмірі – 12 501 593,00 грн

 

  1. Біленьківська гімназія - 57 810,00 грн
  2. Біленьківський ліцей «Лідер» - 3 923 269,00 грн
  3. Заклад дошкільної освіти «Дивосвіт» - 3 395 199,00 грн
  4. Лисогірська гімназія «Мрія» - 2 193 375,00 грн
  5. Мар’ївська гімназія «Оберіг» - 2 806 526,00 грн
  6. Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» - 125 414,00 грн

 

Придбано товарів на суму – 1 277 845,41 грн

(канцелярські та господарчі товари, будівельні і паливно-мастильні матеріали, новорічні подарунки дітям, і т.ін.)

 

  1. Біленьківська гімназія – 1 420,00 грн
  2. Біленьківський ліцей «Лідер» - 358 337,08 грн
  3. Заклад дошкільної освіти «Дивосвіт» - 247 061,06 грн
  4. Лисогірська гімназія «Мрія» - 266 869,93 грн
  5. Мар’ївська гімназія «Оберіг» - 351 309,96 грн
  6. Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» - 52 847,38 грн

 

Оплачено послуг на суму – 4 676 529,78

(утримання газової котельні, обслуговування системи автоматичної пожежної сигналізації, встановлення системи відеоспостереження, проведення медичних оглядів працівників, доступ до мережі Інтернет, супровід програмного забезпечення, поточні ремонти, комунальні послуги, обслуговування комп’ютерної техніки, повірка обладнання, перезарядка вогнегасників, технічний огляд системи опалення, і т.ін.)

 

  1. Біленьківська гімназія – 1 700,00 грн
  2. Біленьківський ліцей «Лідер» - 1 446 138,20 грн
  3. Заклад дошкільної освіти «Дивосвіт» - 1 086 768,19 грн
  4. Лисогірська гімназія «Мрія» - 1 454 748,13 грн
  5. Мар’ївська гімназія «Оберіг» - 673 030,22
  6. Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» - 14 145,04 грн

 

Витрачено коштів на відрядження та навчання працівників (курси з охорони праці, пожежної безпеки, цивільного захисту) – 36 370,00 грн

 

  1. Біленьківська гімназія – 2 400,00 грн
  2. Біленьківський ліцей «Лідер» - 14 600,00 грн
  3. Заклад дошкільної освіти «Дивосвіт» - 6 610,00 грн
  4. Лисогірська гімназія «Мрія» - 3 800,00 грн
  5. Мар’ївська гімназія «Оберіг» - 3 200,00 грн
  6. Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» - 5 760,00 грн

 

Система освіти на території Біленьківської сільської ради розвинена в повному обсязі, оскільки  тут  працюють професіонали та орган місцевої влади прикладає максимум зусиль задля процвітання даної галузі.

 

Начальник                                                                                     Оксана ПАРШИНА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь